HEEMKUNDIGE KRING

BR. CHRISTOFOOR

OUDENBOSCH

HEEMKUNDIGE KRING

BR. CHRISTOFOOR

OUDENBOSCH

 

AGENDA VERENIGINGSJAAR 2022-2023

 

 

2023

 

Ons Heemhuis "De Drie Koningen" langer open

 

Tot nu toe was “De Drie Koningen” op woensdagmiddagen in de maanden mei, juni, juli en augustus gesloten. Op veler verzoek heeft het bestuur besloten om in de maanden mei en juni OPEN te blijven van 14:00 tot 16:00 uur. In de vakantiemaanden juli en augustus blijft onder heemhuis evenwel gesloten.

Dus graag tot ziens in “De Drie Koningen” op de woensdagmiddag!

 

 

 

Zaterdag 13 mei 2023: excursie naar Roermond e.o.

 

 

 

Het Cuypershuis is een museum, dat geheel gewijd is aan Pierre Cuypers (1827-1921), de beroemde architect van o.a. de basiliek in Oudenbosch, het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Ook het beeld van de Barmhartige Samaritaan bij het kerkhof aan de St. Bernaertsstraat in Oudenbosch is gemaakt in het atelier van Cuypers. Aansluitend op de ontvangst volgt een rondleiding met een gids door dat atelier én het voormalige woonhuis van Pierre Cuypers.

 

 

Vanwege de coronapandemie hebben wij drie jaar lang geen excursie kunnen organiseren. Op zaterdag 13 mei a.s. pakken wij wat dat betreft de draad weer op. Om half negen vertrekken wij per luxe touringcar vanaf de basiliek naar Roermond (Limburg), waar wij om ongeveer kwart over tien in het Cuypershuis verwelkomd worden met koffie (of thee) met Limburgse vlaai.

 

Na een busrit van ongeveer twintig minuten schuiven wij rond kwart vóór een aan voor een goed verzorgde lunch in het Boshotel te Vlodrop. Om twee uur vertrekken wij daar voor een rondrit door het Roerdal in de omgeving van Roermond, waar –zoals de naam al zegt– de rivier de Roer uitmondt in de Maas. Een ter plaatse goed bekende gids van de VVV vertelt bijzonderheden en anekdotes over de plaatsen, waar wij langskomen.

 

Tijdens deze rondrit stoppen wij in Sint Odiliënberg, even ten zuiden van Roermond. Daar brengen wij onder begeleiding van twee zusters een bezoek aan de Priorij Thabor, een abdij (met meisjesschool) in neorenaissancestijl, daterend uit het eind van de 19e eeuw. De geschiedenis van de priorij gaat terug tot de 15e eeuw. Heden ten dage wordt het klooster bewoond door Kanunnikessen van het Heilig Graf. In 1957 werd de kloosterkerk tot basiliek verheven.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omstreeks vier uur keren wij huiswaarts. Onderweg stoppen wij nog voor een consumptie in restaurant De Beurs in het centrum van Oirschot, een typisch Oost-Brabants dorp.

Rond half  zeven zijn wij weer in Oudenbosch

Postadres:  Heemkundige Kring Br. Christofoor, Markt 30b, 4731 HP Oudenbosch.

vormgeving en onderhoud: Bernard den Braber

Bezoek ook onze pagina's op facebook en instagram