HEEMKUNDIGE KRING

BR. CHRISTOFOOR

OUDENBOSCH

HEEMKUNDIGE KRING

BR. CHRISTOFOOR

OUDENBOSCH

 

DERDE WEBINAR OVER "OUDENBOSCH VROEGER EN NU"

(18 mei 2022)

Op woensdag 18 mei hebben we als Heemkundige Kring Oudenbosch ons derde webinar gehouden. Met meer dan 100 kijkers was het opnieuw een succes. Na de korte introductie door samensteller Cor van Oers kwamen er drie onderwerpen aan de orde:

 

• de Sterrenwacht Tivoli in het vroegere Jezuïetenklooster aan de Markt;

• het voormalige St.-Elisabeth ziekenhuis in het West-Vaardeke;

• de wijnhandel Van Spaandonk in de St. Bernaertsstraat.

 

Bij alle drie de onderwerpen was er een inhoudelijke presentatie afgewisseld met een filmpje. Elk onderwerp werd afgesloten met enkele vragen.

 

De Sterrenwacht Tivoli werd onder de naam Simon Stevin in 1961 opgericht door broeder Erich de Rijk. Het was de eerste volkssterrenwacht van Nederland. Na een jarenlang verblijf in de bosgebied bij Hoeven is de sterrenwacht tegenwoordig op zijn oude plaats weer in volle glorie hersteld.

Tijdens een gesprek met Wies Keij (klik hier) wist Herman Vissia enthousiast te vertellen over de sterrenwacht, die vroeger een belangrijke rol vervulde tijdens de Apollo-missie naar de maan in 1969.

 

 

Het oude zieken- en gasthuis werd geopend in 1873 en is na twee branden in 1989  afgebroken. Slechts een klein deel van haar vroegere functie is blijven bestaan. De oud-medewerkers Mia de Wildt, Helma Dirken en Leo van den Broeke haalden herinneringen op aan de tijd, dat zij daar werkten. Annelies Koeken van het Bravis Ziekenhuis vertelde over de zorg in de toekomst (klik hier).

 

Tot slot was het de beurt aan wijnhandel van Spaandonk, een bedrijf wat al vijf generaties actief is in Oudenbosch. Aanleiding was het boek opgetekend door Kees van Spaandonk: “Visitez notre cave”.  Kees vertelde over de ontwikkeling van de wijnhandel van en door zijn voorvaderen. Daarna boden Wendy en Jan Hein van Spaandonk (klik hier) een blik in de wijnkelders aan de St. Bernaertsstraat 27, een statig herenhuis met bijzondere topgevelversiering.

 

 

 

 

Klik hier om het webinar in zijn geheel te bekijken.

 

Postadres:  Heemkundige Kring Br. Christofoor, Markt 30b, 4731 HP Oudenbosch.

vormgeving en onderhoud: Bernard den Braber

Bezoek ook onze facebook pagina.

Postadres:  Heemkundige Kring Br. Christofoor, Markt 30b, 4731 HP Oudenbosch.

vormgeving en onderhoud: Bernard den Braber

Bezoek ook onze pagina's op facebook en instagram